Google Ads Advertentiegroepen en Zoekwoorden

Wil je in Google Ads (voorheen Adwords) een echt goede advertentiegroep neerzetten en alleen de mensen bereiken die jij voor ogen hebt? Dan is mijn advies is om niet meer dan 20 zoekwoorden per advertentiegroep in te geven (en niet minder dan 5). Op deze manier houd je het niet alleen voor jezelf overzichtelijk, maar kan Google zich ook beter focussen op jouw targeting.

Wanneer je 200 zoekwoorden ingeeft, is het voor jou lastiger om te optimaliseren. Je hebt een immense lijst met keywords in je campagne staan en dus ook meer data per keyword. Daarbij ben je minder specifiek in waar je je op richt. Specifiek is 15-20 keywords, niet 200. Neem van mij aan dat Google je advertenties dan ook vertoont aan publiek dat minder interessant is en dat dit irrelevante klikken gaat opleveren. Want Google vindt vaak zoektermen die enigszins lijken op die van jou. Wanneer je een hele lijst zoektermen ingeeft, zal de lijst met ‘soortgelijke’ zoektermen ook alleen maar groeien. Wanneer die zoekers klikken, ben je waarschijnlijk niet precies wat ze zoeken. Of je nou een brede of exacte groep hebt lopen, je bent geheid duurder uit.

Uiteraard kun je dit soort woorden uitsluiten, maar we kunnen het ook voorkomen.

De basis: een gedegen zoekwoordenonderzoek

Ik doe altijd een zoekwoordenonderzoek voor ik nieuwe campagnes maak. Een voordeel daarvan is dat ik zoekwoorden (die op elkaar lijken) kan clusteren in advertentiegroepen. Ik maak dus groepjes van woorden die veel op elkaar lijken, veel raakvlakken hebben. Deze krijgen hun eigen advertenties. Zo weet ik zeker dat ik met die advertentiegroep precies die doelgroep bereik die ik voor ogen heb. En dat kunnen dus hele specifieke advertenties worden.

Doe je dit niet, kan het dus gebeuren dat iemand een advertentie te zien krijgt, die niet geheel aansluit bij de zoekopdracht. En dat is zonde. Je vertoningsdata vervuilt en een eventuele klik is een weggegooide klik.

Advertentiegroep en Advertenties

Stel, je bent vloerenverkoper. Je zou dan een campagne kunnen maken voor al je mooie vloeren. Maar je kunt ook onderscheid maken tussen bijvoorbeeld houten vloeren en laminaat. En onder houten vloeren kun je weer groepjes maken van houtsoorten. En onder een bepaalde houtsoort schrijf je drie advertenties. Maar in die advertentieteksten schrijf je enkel over die ene houtsoort. Wanneer ik dan ook nog eens land op de landingspagina over deze houtsoort, dan ben je goed bezig en scoor je punten bij Google.

Je bent iets langer bezig met het opzetten van je campagnes, maar het resultaat mag er zijn. Probeer maar!